Az edzéseket Pál György 5. danos mester vezeti, 32 éves karate tapasztalattal. A Dento Shito Ryu Karate Do című könyv társszerzője.

Shito Ryu Karate Egerben

Karate edzéseinket 3 állandó, és egy időszakos csoportban végezzük, két gyerek (alsó, felsős) és egy felnőtt csoportban, igazodva az életkori sajátosságokhoz és igényekhez. A kisebbik gyerek csoport edzéseit egy tatamis teremben végezzük, míg a felnőttek és a nagyobbak a nagy, tükrös teremben gyakorolnak.

Mindegyik csoportban a karate Okinawán kialakult, eredeti, harcművészeti formáját gyakoroljuk, nem pedig az ebből kialakult, le egyszerűsödött sport karatét. Nem járunk versenyekre, így nem is tudunk büszkélkedni semmilyen érmekkel, kupákkal.

A megmérettetéseket nálunk az övvizsgák jelentik, ahol a tanulók be tudják bizonyítani, hogy hol tartanak a fejlődésben. A citromsárga, narancssárga, zöld, kék és barna öv színek mindig két fokozatot takarnak. Az övvizsga rendszer a fokozatosságra épül, az utolsó barna öves vizsgán már 20×2 perc küzdelmet kell teljesíteni, amiből az utolsó tízet fekete öves ellenfelekkel kell vívni.

A tanulók nálunk a formagyakorlatokon keresztül ismerik meg a karate teljes mozgásanyagát. A tanulók nálunk a legtöbb karate klubbal ellentétben, megtanulják a dobás és esés technikákat, ízületi feszítéseket, az életpontok használatát. Haladó tanítványaink fegyveres technikákat is tanulnak. Minden évben ellátogat Egerbe két japán mesterünk, hogy mindenki első kézből, eredeti forrásból tudjon tanulni.

Rendszeresen szervezünk önvédelmi tanfolyamokat, ahol a technikai képzés mellett az erőszak típusairól, az agresszió lélektanáról, és konfliktus kezelésről is hallanak a tanulók.

Fegyelem, kitartás, koncentráció!

Gyerekeknél az életkori sajátosságoknak megfelelően a koordinációs és kondicionális képességek fejlesztésével kezdjük a képzést.

A Shito Ryu karate mozgásrendszere kiválóan alkalmas a gyerekek képzésére, mert az egész testet átmozgatja, szimetrikusan, a test mindkét oldalát mozgatja, a kereszt irányú mozgások pedig fejlesztik a két agyfélteke összehangolt munkáját. Tapasztalatunk szerint, ez gyakran megjelenik a tanulmányi eredményben is.

Shito Ryu Karate Eger

Nem versenyeztetjük a gyerekeket. Miért?

Ma, az élet minden területén verseny van. Verseny az iskolában, verseny a munkahelyen, állandó teljesítmény kényszer. Mi azt tartjuk szem előtt, hogy elsősorban embereket és nem sportolókat nevelünk. A központban a személyiség és annak erőfeszítései, az önmagához mért teljesítménye számít. Aranyérmet csak egy embernek adnak. De számunkra fontos mindenki, fontos, hogy mindenki a saját képességeihez igazítva tudjon haladni, egy olyan közösségben, ahol mindenki felelősséggel tartozik egymásért.

Önvédelmi tanfolyamok

Évente több alkalommal, igénytől függően szervezünk önvédelmi tanfolyamokat, nem csak nők részére.

Mivel az önvédelem egy jóval komplexebb fogalom, mint maga a küzdelmi technika megtanulása, ezért a tanfolyamok is így épülnek fel.

Tanulunk agresszió dinamikát, elkerülési módszereket, konfliktuskezelést, és persze fizikai technikákat, ha már nincs más lehetőség.